Kezdőoldal Hírek Friss hírek „Békás”tó harca a fennmaradásért
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

„Békás”tó harca a fennmaradásért
2010. július 02. péntek, 10:13

2010 májusban több lakossági megkeresés érkezett telefonon és személyesen is a Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodájába, miszerint védett kétéltű- és hüllőfajok élőhelyének veszélyeztetése folyik ’iparszerűen’ Hajdúböszörményben. Ez alapján egyesületünk munkatársai felkeresték a város belterületén lévő un. „Békás” tavat a 35. számú főút mellett, ahol szembesültek a bejelentés valóság tartalmával.

 

A tapasztaltak szerint több munkás és egy földmunkagép fáradozik azon, hogy törmelékkel temessék be azt a kis tavat, amelyet mintegy tíz évvel ezelőtt a főút melletti hátrahagyott agyagvetőgödrök bányarekultivációja során meghagytak a csapadékvíz összegyűjtésre, illetve rekreációs céllal. Az ingatlan feltöltésére Hajdúböszörmény Város Önkormányzata kötött megállapodást a Tesco-Global Áruházak Zrt-vel, mely alapján a Hajdúböszörményben épülő Tesco Áruház építése során kikerülő talajt helyezhetik el a fenti ingatlanon. A feltöltés szennyeződésmentes talajjal történik, azonban nem kizárható, hogy a feltöltésbe kis mennyiségben került az ingatlanon már meglévő építési és bontási hulladékból is.

A tavacskában a Zöld Kör munkatársai több kecskebéka (Rana esculenta) példányt és azok ivadékait (ebihalakat), valamint több mocsári teknős (Emys orbicularis) példányt találtak. Ezen kívül a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársával közös újabb helyszíni szemlén legalább 3 nádirigó (Acrocephalus arundinaceus) példányt hallottak dalolni, illetve 2 fokozottan védett törpegém (Ixobrychus minutus) példányt láttak, ami az említett fajok nádasban való fészkelésére utal. A környékbeliek elmondása szerint a tóban emellett unka- , sikló- és halfajok is tenyésznek.

Mivel védett, valamint a törpegém (Ixobrychus minutus) esetében fokozottan védett fajok ivadékgondozási időszakban történő veszélyeztetéséről van szó, kértük a Tiszántúli Természetvédelmi, Környezetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől, hogy hatóságilag gondoskodjanak az ügy kivizsgálásáról, valamint az ivadékgondozási időszak idejére a munkálatok felfüggesztésének foganatosításáról. Ennek eredményeként 2010. június 1-én az említett hatóság határozatban kötelezte Hajdúböszörmény Város Önkormányzatát a tó feltöltésének azonnali megszüntetésére.

 

További információk az ügyről:


Marosán Angéla
környezeti tanácsadó

Zöld Kör-Környezeti Tanácsadó Iroda
4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 2. II/22.
Tel: 52/280-038
Fax: 52/561-101
Mobil: 30/400-4953; 20/495-2982
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.zoldkor.net

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.