Kezdőoldal Hírek Friss hírek Zajos szomszéd
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Zajos szomszéd
2009. augusztus 12. szerda, 14:00

Pécs régi kertvárosi részéből keresett meg minket egy lakos, hogy a szomszédjában lakik egy géplakatos, aki a ház melletti műhelyében rendszeresen dolgozik. Az ezzel járó zaj már teljesen elviselhetetlen főleg nyáron, nyitott ajtóknál és ablakoknál. Nemcsak őt, hanem több közvetlen szomszédot is zavar, mit tehetnek ellene.

Első körben azt tanácsoltuk az ügyfélnek, hogy a többi elégedetlen szomszéddal együtt, egy baráti beszélgetés keretében próbáljanak meg leülni a problémás szomszéddal. Sok esetben ez is elég, hiszen emberi szóval elérhető pár kompromisszum, ami sokat segíthet a helyzeten. Például, megállapodhatnak abban, hogy milyen időkeretek közé szorítkozzék a szomszéd a munkavégzésben. Ne kezdjen már reggel 6 órakor kalapálni, és még este 11 óra után is sikítson a fúrógép. Sokat segíthet a hangszigetelés, és az, ha a műhely nyílászárói zajos munkavégzés közben zárva vannak. Persze, csak ha mindez megoldható.

De az is előfordulhat, hogy ez sem elég a sikerhez, vagy a szomszéd nem hajlik a szép szóra, ekkor a lakók fordulhatnak az önkormányzathoz segítségért. Nagyobb sikert érhetnek el, ha aláírásokat gyűjtenek és közösen lépnek fel a zajos szomszéddal szemben. Ha ez sem vezetne eredményhez, és a telephelyengedélyt kiadják, akkor még mindig fordulhatnak a területileg illetékes Közigazgatási Hivatalhoz.

A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják. A projekt címe: a környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelőzése érdekében.

Dobrádi Gábor
Pécsi Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Iroda
7621 Pécs, Király u. 21.
Tel/Fax: 72/515-780
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.pzk.hu

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.