Kezdőoldal Hírek Friss hírek Karácsonyi égők
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Karácsonyi égők
2009. december 01. kedd, 13:57

Egy hölgy keresett meg minket azzal a kérdéssel, hogy sokat hallani mostanság a karácsonyi égők körül kialakult botrányokról. A kérdése az volt, hogy mi igaz ebből, és mivel ő is szeretne karácsonyra új égősort vásárolni, mire kell odafigyelnie.

Kicsit utánajártunk ennek a kérdésnek, és kiderült, hogy már hosszú évek óta sok problémát okoznak a karácsonyi égők. Az Európai Bizottság és 5 tagállam – köztük Magyarország is - 2007. novembere és 2009. májusa között végzett hatóságai vizsgálataiból kiderült, hogy az EU-ban forgalomban lévő égők többségénél találtak különféle főként érintésvédelmi problémákat. Ezt a vizsgálatot egyébként 196 véletlenszerűen kiválasztott terméken végezték el. Döbbenetes eredményre jutottak:

  1. Több mint 30%-nál tapasztaltak súlyos problémákat, ami áramütési és/vagy égési sérüléseket eredményeztek.

  2. 40%-nál találtak kevésbé súlyos meg nem felelési problémákat. Pl. használati útmutató hiánya.

Sajnos az eredmény nálunk elég negatív mérleget hozott, mivel a vizsgált égők közel 96%-a(!) súlyos veszélyt jelentett a fogyasztókra. Elgondolkodtató az is, hogy a 196 vizsgált égő 41%-a Kínából érkezett.

Úgyhogy azt kellett mondanunk a hölgynek, hogy a híradásokban kivételesen nem rémhíreket mondanak ezzel kapcsolatban, sajnos ez a valóság.

A vásárláshoz pedig a következőket tudtuk tanácsolni:

  • Megbízható kereskedőnél vásároljon, ahová akkor is vissza tudja vinni a terméket, ha valami problémája támad vele. Ne vegyen piacon, vagy utcán árult égőt! Az olcsó kínai égők, gyakran problémásak.

  • Győződjön meg róla vásárláskor, hogy az égőhöz van garancialevél és használati útmutató mellékelve!

  • Csak akkor használja bekapcsolva az égőt a karácsonyfán, amikor van a lakásban valaki. Éjszakára is húzza ki a konnektorból, ezzel energiát is megtakarít.

  • Ha bármi gyanúsat észlel a működés során, semmiképp ne kísérletezzen, és főleg ne kockáztasson! Vigye vissza, ahol vette, és cseréltesse ki! Ha szükséges, tegyen panaszt!

A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják. A projekt címe: a környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelőzése érdekében.

 

Dobrádi Gábor
Pécsi Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Iroda
7621 Pécs, Király u. 21.
Tel/Fax: 72/515-780
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

www.pzk.hu

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.