Kezdőoldal Hírek Friss hírek NEM KÉRNEK A MADÁRKÁS ÁRUHÁZBÓL - BOJKOTT AZ AUCHAN ELLEN
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

NEM KÉRNEK A MADÁRKÁS ÁRUHÁZBÓL - BOJKOTT AZ AUCHAN ELLEN
2010. március 04. csütörtök, 08:14

Országos bojkottra szólítanak fel a civil szervezetek, mert az Auchan Magyarország Kft. kérésükkel ellentétben nem állt el természetromboló áruház-bővítési szándékától, levelüket pedig válaszra sem méltatta.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) kezdeményezésére 19 környezetvédő, fogyasztóvédő és helyi civil szervezet kérte nyilvános levélben a magyarországi Auchan vezetését, hogy álljon el dunakeszi áruházának bővítésétől, amellyel természetvédelmi értékeket veszélyeztet. (A levél az alábbi oldalon olvasható: www.tudatosvasarlo.hu/auchan)

Az Auchan Dunakeszi ma meglévő áruházától keletre fekvő teljes terület, ami az áruházlánc birtokában van, része a Nemzeti Ökológiai Hálózatnak, ezért nem beépíthető. A tervezett bővítés - a hozzá tartozó parkolókkal együtt- a láp teljes területét elpusztítaná. Az áruház tisztított és tisztítatlan szennyvizét levezető Óceán árok nevű patakot a lápon átmenő nyomvonalra akarja terelni, hogy a lehető legnagyobb beépíthető területet nyerje. Az új nyomvonal kiépítése is óriási pusztítással járna, de emellett a szennyezett víz hamar tönkretenné a “maradék” lápot is.

Bár az áruházlánc korábban, és azóta is arra hivatkozott, tervei nem sértik a törvényes rendet, a levélírók szerint a felelős vállalati működés túlmutat a jogszabályok betartásán. Amennyiben az Auchan valóban olyan felelős vállalat, mint ahogyan állítja magáról, nem bővíti áruházát sem érzékeny természeti területen, sem pedig bármilyen természetvédelmi érték veszélyeztetésével.

A civil szervezetek arra kérték a vállalat vezetőségét, hogy nyilvánosan álljon el a sérelmezett beruházástól, és erről február 28-ig tájékoztassa a levélírókat. Kilátásba helyezték, hogy ellenkező esetben 2010. március elejétől országos kampánnyá fokozzák a helyi civilek által már korábban meghirdetett bojkottot, valamint hogy a felhívást eljuttatják a megfelelő nemzetközi fórumokra is.

Az áruházlánc vezetése nem hogy nem állt el felelőtlen terveitől, de a hozzá levélben forduló civil szervezetek megkeresésére sem reagált érdemben, azt válaszra sem méltatta. Ennek megfelelően az alábbi társadalmi szervezetek ezúton hívnak bojkottra mindenkit, aki fontosnak tartja a természeti értékek megőrzését. Ne vásároljanak az Auchan áruházakban semmit, ameddig a cég le nem mond végleg a láp beépítéséről!

A felhívással egyetértők a www.tudatosvasarlo.hu/auchan oldalon kapcsolódhatnak a bojkotthoz aláírásukkal.

A dunakeszi tőzegláp értékeiről, az eddigi civil ellenállás eseményeiről a www.tozegto.freeweb.hu oldalon találhatók információk.

 

Alag Lakóparkért Egyesület
Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
Esztergomi Környezetkultúra Egyesület
Élőlánc Magyarországért
Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete
Független Ökológiai Központ
GATE Zöld Klub
Hulladék Munkaszövetség
Környezeti Nevelési Hálózat Országos Egyesület
Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Levegő Munkacsoport
Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Természetvédők Szövetsége
Nimfea Természetvédelmi Egyesület
Nyikom Hegyisport és Természetvédő Klub  
Pécsi Zöld Kör
Reflex Környezetvédő Egyesület
Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület
Tudatos Vásárlók Egyesülete
Védegylet
Zöld Fiatalok Egyesület


További információk
Horváth Gergő, Tudatos Vásárlók Egyesülete
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
20/421-85-22


 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.