Kezdőoldal Hírek Friss hírek Meddig érvényes a buszjegy Veszprémben?
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Meddig érvényes a buszjegy Veszprémben?
2010. február 23. kedd, 12:24

Egy ügyfél azzal kereste fel a Csalán Egyesület környezeti tanácsadóját, hogy milyen alapon nem érvényesek Veszprémben 2010-ben a helyi járatokra a 2009-ben előre megváltott buszjegyek. A Balaton Volán utazási jegyének vásárlási értéke megváltozott 2010. január 1-től. A régi jegy úgy használható újra, hogy az utas ráfizet, és így új jegyet kap.

Magán a jegyen csak az van feltüntetve, hogy "Menetjegy Érvényes Balaton Volán ZRt. Veszprém város helyi autóbuszjáratain egyszeri utazásra. A jegyet az utas megkezdésekor az autóbuszon elhelyezett kezelő készüléken érvényesíteni kell". Nincsen feltüntetve a jegyen annak érvényességi ideje.  Az ügyfél kérésére a Csalán Egyesület tanácsadója elmondta, hogy a 2009. évben elővételben megváltott menetjegyek 2009. december 31-ig, illetve a következő tarifaváltozásig használhatók fel utazásra. A fel nem használt menetjegyeket a Balaton Volán Zrt. Elővételi pénztáraiban a díjkülönbözet befizetésével lehet új értékű menetjegyre becserélni, a tárgyévet, illetve a tarifaváltozást követő 60 napon belül.

Fenti információkat a helyi volán társaság díjszabási tájékoztatóján teszi közzé. A jegyek árát megyénkben egy önkormányzati rendelet határozza meg (Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 43/1993. (XII.17.) rendelete a helyi autóbusz-közlekedés szolgáltatási díjairól).

A lejárt jegyek visszaváltására vonatkozóan megadott 60 napos határidő azonban nem megfelelő, hiszen az általános polgári jogi alapelvek és a speciális jogszabály (20/1981. (VI. 19.) MT rendelet a közúti személyszállítási szerződésekről; 3.§(2)bekezdése) szerint a személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el.

 

A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják. A projekt címe: a környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelőzése érdekében.

Szalay Tímea elnök
Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
8200, Veszprém, Rákóczi Ferenc utca 3. 1/2.
Telefon: 88/578-390 www.csalan.hu

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.