Kezdőoldal Hírek Friss hírek Mindenki karácsonyfája
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Mindenki karácsonyfája
2009. december 22. kedd, 10:10
A Karácsonyt megelőző időszakban sajnos igen sok fenyőfát kivágnak, hogy karácsonyfaként díszelegjen az ünnepek alatt, majd ezen küldetése után jobb esetben a kazánban, kályhában, rosszabb esetben a szemétben végzi.

Egyre több település, város főterén szokássá vált a „közösségi” karácsonyfa állítása. Nyíregyháza főterén is egy szépen feldíszített, terebélyes, magas fenyőfának jutott ez a nemes szerep. A fa egy társasház udvaráról került a főtérre, amit egy elkeseredett lakó jelzett az E-misszió Egyesület Tanácsadó Irodájának. Elmondása szerint a fa egészséges volt, sok madárnak otthont adva állt a lakóközösség udvarán.

A kitermelést végző cég munkatársai egy novemberi napon jelentek meg, és több lakó határozott tiltakozása ellenére vágták ki a fát. Az ügyfél szerint erre a lakóközösségtől semmilyen írásos engedélyt nem kaptak. Bár volt egy „tájékoztató”, amit több lakó is aláírt, de a szakszerűtlen megfogalmazás, tartalmi hibák, keltezés és adatok hiánya miatt több lakó szerint nem jogosíthatta fel a munkásokat a fa kivágására.

Helyszíni szemle után tanácsoltuk a panaszosnak, hogy érdemes jogorvoslathoz folyamodni. A fát sajnos visszaállítani nem lehet, de jogi úton talán sikerülhet valamiféle kárpótláshoz jutni. Ügyfelünk ettől vonakodott, a lakóközösség belső érdekellentétére hivatkozva. Már-már úgy tűnt, nem is igazán a fenyőfáról szól a történet.

Irodánk megkereste a fa kivágását végző céget, s érdeklődésünkre kiderült, hogy egy hirdetésben kérték egy fenyőfa felajánlását, s erre a hirdetésre jelentkezett egy lakó a szóban forgó lakóközösségből. A lakók nagy része hozzájárult a fa kivágásához, ami a „tájékoztató” iratból is kiderül. A lakók megnyugtatása végett egy utólagos nyilatkozatot is aláírattak a hozzájárulókkal. Továbbá, egy levélben megértést kért a cég a lakók másik részétől, valamint sajnálatát fejezte ki a fa akaratukon kívüli elvesztése miatt. Kárpótlásul a kivágást végző cég felajánlotta az érintetteknek, hogy tavasszal elültetnek a fa helyére egy új fenyőfát.

Ez az eset is indokolja, hogy egy összetettebb, bonyolultabb ügy esetében érdemes minden fél nézőpontját, indokait kivizsgálni, s így nagyobb eséllyel derülnek ki további információk, amik megbékéléshez, megegyezéshez vezethetnek.

Hepp Attila

E-misszió Egyesület

A tanácsadást a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus által támogatott pályázata segíti. A Norvég Civil Társadalmi Alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják. A projekt címe: a környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelőzése érdekében.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.