Kezdőoldal Hírek Friss hírek Továbbképzik a tanácsadókat
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Továbbképzik a tanácsadókat
2009. november 26. csütörtök, 07:27
A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) az elmúlt év során képzésekkel frissítette szakavatott tanácsadóinak tudását. Uniós KEOP támogatás jóvoltából távképzési rendszert fejleszthetett, s 10 témában dolgozott ki  oktatócsomagot. A tanácsadók immár zaj-, víz-, levegő-, és talajvédelem, esélyegyenlőség, ökofogyasztás és termelés (munka a cégekkel és a háztartásokkal), zöld közbeszerzés, sajtó és környezetpolitikai tárgyban is elmélyülhetnek. Ennek köszönhetően a különböző szakterületről érkező munkatársak  egyedi ütemben, de meghatározott időn belül zárkózhatnak fel.
A jó pap ugyanis holtig tanul. Ez különösen igaz a környezeti tanácsadókra is, hiszen nap mint nap, a legváratlanabb kérdésekkel fordulnak hozzájuk az érdeklődők. Végzettségüket tekintve sokuk pedagógus vagy agrármérnök, de vannak jogászok, zoológusok, geológusok, vegyészmérnökök, vízminőséggel foglalkozó kollégák, tehát végsősoron elmondható, hogy általában valamely környezeti-természettudományi tárgyban képzettek.  
A folyton változó lakossági panaszok, igények megkívánják az állandó tanulást, alkalmazkodást. A jogszabályi környezet folyamatosan változik, néha egy-egy precedens értékű ügy vagy ombudsmani állásfoglalás, netán alkotmánybírósági határozat születik, vagy a zöld technikai vívmányok közül egyre több elérhető reális, ajánlható áron. A változás tehát mindig új ismereteket feltételez a tanácsadóktól. A lakossági ügyekben, s kifejezetten a nagyobb horderejű szennyezési, építési eljárásokban fontos, hogy naprakészek, ütőképesek legyenek a civil környezeti tanácsadók.

A KÖTHÁLÓ-hoz néha új tanácsadók is csatlakoznak, akiket a tapasztaltabb, más tagszervezetektől érkező kollégák vesznek szárnyaik alá, mentorálnak. A hálózaton belül a tanácsadók a levelezőlista segítségével folyamatosan tartják a kapcsolatot, s ha speciális szakterületi kérdés merül fel, megválaszolják azt.

Szintén az  uniós forrásból tucatnyi tanácsadó vett  részt külső helyszínen tartott képzésen is. Így ismereteket szereztek a napkollektor építés, ökoépítészet, gazdasági szervezetek levegőtisztaság-védelmi feladatai, zajvédelem, MS Projekt képzés témákban.

A távképzési rendszeren felül műhelymunkákban bővítették ismereteiket , oszthatták meg tapasztalataikat az önkéntesszervezés, a forrásteremtés és esélyegyenlőség témaköreiben, melyekből összeállították a következő évekre szóló fejlesztési terveiket.
 A környezetvédelmi civil szféra alultámogatottságát az önkéntesszervezés újabb kapacitásainak bevonása csak némileg tudja kompenzálni, de legalább a lelkes, környezetükért tenni akaró állampolgárok révén a tudatformáló kampányok szervezéséhez, lebonyolításához kézzel fogható segítséget kapnak, számukra pedig értelmes tevékenységet nyújtanak.
A KÖTHÁLÓ 16 tag- és 2 partnerszervezetének irodájában dolgoznak a civil tanácsadók, akik munkabérét a helyi civil szervezet termeli ki.  A saját, belső értékek kamatoztatásában az önkéntes munkának ezért is jelentős a szerepe.  Segít életben tartani a környezetvédő szervezeteket és tevékenységüket és segít másoknak is túlélni. Válságtól függetlenül a civil szervezetek élete ma elképzelhetetlen a jószándékú laikusok segítsége nélkül, mert a szemléletváltozást az alulról kezdeményezett, családon, baráti társaságon vagy ismerősökön keresztül lehet véghezvinni, s az sem utolsó szempont, hogy az ember abban segít önként, amivel azonosulni tud. Mellesleg a fizetett munkaerő sok esetben nem teljesíti azt, mint egy lelkes elkötelezett önkéntes.
A fejlesztési tervek a minőségbiztosítási rendszerrel és szigorú kritériumokkal  egységet képezve meghatározzák a KÖTHÁLÓ további működését, iránymutatást adnak a tagszervezeteknek a finanszírozás és önkéntes munka megszervezésében.

Az irodai tanácsadás hatékonyságát, a távképzést és a mentorálást, valamint a képzők képzését a KÖTHÁLÓ “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje segítette.
 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.