Kezdőoldal Hírek Friss hírek Önkéntesség a tanácsadásban
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Önkéntesség a tanácsadásban
2009. október 26. hétfő, 16:00
Az önkéntesszervezés és esélyegyenlőségi fejlesztések lehetőségei a tanácsadói munkában” címmel háromnapos, majd november elején kétnapos önkéntes menedzsment képzést tart a KÖTHÁLÓ. A tanácsadók immár az aktivisták bevonásában is részt vehetnek. De miért jó mindez?



Tanulságos volt a szeptemberi ötletelés, amiből megtudtuk, hogy milyen módon vonják be jelenleg a tanácsadók önkénteseiket, hogyan érik el a segíteni vágyókat és milyen munkát osztanak rájuk. Mert bizony van, ahol az ingyen koncert és rendezvényre jutás a hívószó és van, ahol a szakmai előremenetel, a gyakornoki hely, a jövőbeli álláslehetőség vagy éppen a jó társaság és buli a mézesmadzag. Sőt, a nagyobb szervezeteknél az aktivisták maguk kopogtatnak, nem kell toborozni sem. A tagszervezetek képviselői arra is keresték a választ, hogy hogyan nyerhetnek még több segítséget az értelmes munkára vágyó szimpatizáns emberektől, hogyan ösztönözhetik, lelkesíthetik a zöld érzelmű önkénteseket és milyen lépések szükségesek a tanácsadó irodák önkéntescsapatának megszervezéséhez? Miként kell jutalmazni, elismerni a segítséget és hogyan adhat a tanácsadó is valami pluszt, amit szívesen fogad az aktivista – ezekre mind sok használható, gyakorlatban bevált módszer gyűlt össze. Az ötletbörze az eredményes, az egyes szervezeteknél alkalmazott technikákat, módszereket vette számba és nyitotta fel a szemeket. Az önkéntesség a környezetvédő civil szféra egyik velejárója, s a képzésen is az derült ki – még ha ebbe előtte tudatosan nem is gondoltak -, hogy minden tanácsadó végzett, illetve végez folyamatosan társadalmi munkát, s az önzetlen segítség nélkül nem is lehetne képviselni a zöld ügyeket. Az anyagi érdekeltség, profithajhászat eleve kizárja azt a szemléletet, ami a tanácsadókat jellemzi – magyarázta F. Nagy Zsuzsanna, a KÖTHÁLÓ elnöke. A képzésre azért van szükség, mert jelenleg a támogatások megcsappanásával a civil szektor helyzete válságossá vált, több környezetvédő szervezet kényszerült lehúzni a rolót. Az önkéntesség nem ingyen munka, mert a társadalmi munkás sokat tanul, kapcsolatokat épít vagy éppen munkát talál ott vagy máshol az elsajátított ismeretek révén. A KÖTHÁLÓ tagszervezetei (LINK: http://kothalo.hu/tabla.htm) a tudatformáló kampányokhoz (a sátorállítástól a kiadványterjesztésig, gyermekfoglalkozás megtartásáig), a petíciókhoz szükséges aláírások gyűjtéséhez, szakmai tanulmányok készítéséhez, fordításhoz, illetve a rendezvények eszközeinek szállításához, programajánló propagálásához fogad bármilyen segítséget. Az sem érdektelen, ha valaki “csak” hírlevélre feliratkozókat hoz vagy részt vesz az 1 %-os kampányban.

A KÖTHÁLÓ az önkéntesszervezés mellett kiemelt figyelmet fordít a fogyatékkal élők, hátrányos helyzetűek, nagycsaládosok, kismamák, idősek esélyegyenlőségi feltételeinek megteremtésére, ezért javítja az irodák elérhetőségét. Az irodákat nem csak személyesen lehet felkeresni, hanem e-mailen, online kérdezőfelületen, postai levél útján, telefonon vagy az ingyenes skype-on is. A kiadványok elérhetők a www.kothalo.hu honlapján, letölthetők és nem szükséges papírt pazarolni a nyomtatáshoz sem. A humánerőforrás tekintetében előnyt élveznek a nők, a tagszervezetek szívesen alkalmaznak pályakezdő munkanélkülieket vagy nagycsaládosokat.

A képzést a KÖTHÁLÓ “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje segítette.

 


 


 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.