Kezdőoldal Hírek Friss hírek Mi legyen a használt étolajjal?
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Mi legyen a használt étolajjal?
2009. október 15. csütörtök, 16:07
A Zöld Kör Környezeti Tanácsadó Irodájában több lakossági megkeresés érkezett a használt sütőzsiradékokkal kapcsolatban. Sokan panaszkodnak, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást arról, hogy hol helyezhetik el ezt a hulladékot, illetve kevés ilyen hely van. Magyarország étolaj felhasználása évente 110 ezer tonna. Ennek nagy részét megesszük, egy kevés a melegítés közben el is párolog, de úgy az egyötöde (kb. 22 ezer tonna) - mivel emberi fogyasztásra alkalmatlanná válik - többnyire a csatornába vagy a házi gyártmányú állateledelbe kerül. Sajnos a használt étolajat a legtöbb háztartásban a lefolyóba, a WC-be öntik vagy műanyag pillepalackokban tárolják, amelyeket azután kidobnak a szemétbe. A felesleg kisebbik részét (úgy az egyhatodát) már szakszerűen begyűjtik és felhasználják.

A használt étolaj további étkezési célú felhasználásra alkalmatlan, mivel 170-180 °C fölé hevítve egyes komponenseinek bomlásával úgynevezett poliaromás szénhidrogének (PAH-vegyületek) keletkeznek, amelyek közül jó néhány bizonyítottan rákkeltő. Az egészségen túl a használt étolaj a környezetre is káros. A 102/1996-os veszélyes hulladékos kormányrendelet szerint a használt sütőolajok és -zsiradékok is veszélyes hulladéknak számítanak. Környezeti hatásaik többek között, hogy a csatornahálózatba jutva növeli a szennyvíztisztítók terhelését, rontja a tisztítási technológia hatásfokát, mert a vízfelszínen úszva meggátolja az oxigén bejutását, és ezzel megakadályozza a szennyező anyagok lebomlását. A lefolyóba, WC-be öntve a csatorna dugulását okozza a csővezetékek falára lerakódva. A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét és elpusztíthatja a talajflórát. Tavakba, folyókba jutva a természetes vizek felszínén úszva meggátolja az oxigén bejutását, így csökkentve a vizek oldott oxigén tartalmát, elpusztítva a vízi élőlényeket. A folyóvizekbe kerülve egy liter olaj egymillió liter ivóvizet tesz a további felhasználásra teljesen alkalmatlanná. Ez a mennyiség egy ember tizennégy évi ivóvíz szükséglete. A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókon. Az ideális megoldás az lenne, ha az elhasznált sütőolajat összegyűjtenénk, és eljuttatnánk a megfelelő helyre. A visszagyűjtött olajat megfelelő kezelés után az építő-, illetve a vegyipar használja fel, ahol az aszfalthoz és festékekhez keverik.

Egyesületünket megkereső érdeklődőknek a helyi hulladékkezelő cég, az AKSD Kft. lakossági hulladékudvarát javasoltuk felkeresni, ahol a lakosság a háztartásokban keletkező használt étolajat Debrecenben díjmentesen adhatja le, illetve az önkormányzat által szervezett lakossági veszélyes hulladékgyûjtési akciókon, ahol a mobil gyûjtôautónál átveszik az otthon összegyûjtött mennyiséget. A használt étolaj begyűjtésével és szakszerű kezelésével is foglalkozó cég Hajdú-Bihar megyében a Hajdú-Komposzt Bt., mely gyűjtőedényt is biztosít erre a célra, amennyiben nagyobb mennyiségről van szó.

További információk az üggyel kapcsolatban:

Marosán Angéla
környezeti tanácsadó
Zöld Kör-A Föld Barátai Magyarország tagja
Környezeti Tanácsadó Iroda
4025 Debrecen, Piac u. 9/B.
Tel/fax: 52/532-478,52/532-479
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Web: www.zoldkor.net

Az irodai tanácsadás hatékonyságát, az infrastruktúra fejlesztését és a környezetbarát alternatívák bemutatását a KÖTHÁLÓ “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje segítette.

 



 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.