Kezdőoldal Hírek Friss hírek Uniós standokon is tudatosnak bizonyultak a látogatók
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Uniós standokon is tudatosnak bizonyultak a látogatók
2009. október 05. hétfő, 10:28
A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ) február 20-iki nyitóeseményét követően mintegy 60 alkalommal tart KEOP vidéki és tematikus kampánynapot. Az ingyenes környezeti tanácsadással, ökolábnyom-számítással és környezetbarát termékbemutatóval felvonuló tanácsadók az ország minden területén járnak, kisebb-nagyobb fesztiválokon, jeles napokon mutatják meg, hogyan lehet kis odafigyeléssel nagyot tenni a klímaváltozás, a pazarlás és a szennyezés ellen.
Előzetes számításaink szerint, a részben feldolgozott adatok alapján az Európai Regionális Fejlesztési Alap jóvoltából február 20-tól szeptember 5-ig megtartott eddigi 50 rendezvényen mintegy 175 ezren vettek részt, a tanácsadók 3025 látogatóval beszélgettek, akik közül több mint ezerötszázan töltötték ki ott, a helyszínen az ökolábnyom tesztet. Az átlagos 2,6 hektáros eredmény összességében biztató, mert a magyar 3,7-es átlagtól messze elmarad. Sőt, az internetes, a KÖTHÁLÓ honlapjáról elérhető ökolábnyom teszt eredményét (2,9 hektáros átlag) is felülmúlta.
A tanácsadók a szokásos ökolábnyom kérdőíven felül néhány helyszínen villámfelmérést végeztek a genetikailag módosított növényekkel kapcsolatban. Ez alapján megállapítható, hogy a látogatók körében határozott az elutasítottsága a génmanipulált élelmiszereknek, tartanak az elterjedésétől és a környezeti, egészségügyi hatásaitól. A mintegy 160 megkérdezett közel egyharmada volt tisztában azzal, hogy Európában is vannak potenciálisan veszélyt jelentő biotechnológiai innovációk, engedélyezésre váró fajták. A GMO-k hazájának Amerikát tartotta a válaszolók 80 százaléka. A félelmek szerint első helyen az egészségi, táplálkozástani hatás állt (90%-kal), a rovarölő hatóanyagot, Bt-toxint termelő fajták fogyasztása révén felmerült állattani hatást, fajszegényedést, élőlények elpusztulását, mérgezését csak kevesen tartották megoldhatatlan problémának. A Monsanto vegyipari-biotechniológiai óriásról a most megjelent leleplező könyvnek és sajtóvisszhangnak betudhatóan a megkérdezettek egyötöde hallott. Az eddig a világon köztermesztésben lévő fajták tekintetében a legtöbben a kukoricát és a szóját ismerték, a gyapot genetikai módosításáról csak kevesen tudtak. A Monsanto által gyártott korábban nagy vihart kavart termékéről, az Agent Orange és a szarvasmarha növekedési hormonról a válaszolók közel egytizede hallott, a DDT-ről közel 60%-kuk. A dioxint is többen ismerték (40%), ami valószínűleg a közelmúlt import szennyezett hús körül kialakult médiatevékenység hatása lehet. A látogatók ismerete, tudása tekintetében elmondható, hogy a kedvezőbb tudatosságot, az eredményt az is eredményezhette, hogy a környezeti tanácsadókat eleve azok keresték meg, akik szeretnének tenni környezetük védelme érdekében és ezért eleve informáltabbak.
A standolások alkalmával, akárcsak a tagszervezetek irodáiban a zöld polc termékeiről is kapnak információt az érdeklődők. Tapasztalatunk szerint egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó termék az időkapcsoló, az utólag a csapra szerelhető vízstop és a mosószerek, köztük a mosószóda és mosódió volt. A legnagyobb csodálkozást a napelemes laptoptöltő és a napelemes szélmalom, mint demonstrációs eszköz aratta.
A KÖTHÁLÓ KEOP rendezvénysorozata október 17-én, szombaton zárul Esztergomban az Erzsébet parkban. Tartson Ön is a KÖTHÁLÓ-val és az Esztergomi Környezetkultúra Egyesülettel a Múzeumok Őszi Fesztiválján 10 és 17 óra között.
 
Az utcai standolások a KÖTHÁLÓ “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektjének részei.
 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.