Kezdőoldal Hírek Friss hírek Túl nagy lábon élünk?
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Túl nagy lábon élünk?
2009. szeptember 28. hétfő, 11:47
Hány Föld képes eltartani a jelenlegi színvonalon élő emberiséget? Ha már ezt a kérdést kell feltennünk, az önmagában sejteti, hogy baj van. A KÖTHÁLÓ országos ökolábnyom felmérésbe kezdett, hogy évek során nyomon követhesse a lakosság környezettudatosságának fejlődését.
Az ökolábnyom azt fejezi ki, hogy jelenlegi életvitelünk (táplálkozás, közlekedés, lakhatás, szeméttermelés) mellett mekkora az a terület, amelyen környezeti károsodás nélkül megtermelhető, előállítható a számunkra szükséges élelem, energia, üzemanyag és használati tárgyak. Egy ember vagy egy ország természetre gyakorolt hatását ez a hektárban kifejezett mutatószám szemlélteti legjobban. Az ökolábszámításra számos elfogadott metodika, kérdéssor létezik, nemzetközi összehasonlításban amerikai, kanadai módszerek eredményeit szokták összemérni. Míg egy átlagos amerikai polgár lábnyoma 9,7 hektár, egy angolé 5,6, addig egy indiai csupán 0,5, hektárnyi területet “használ” élete során, azaz használja a Föld nyersanyagkészletét, növény- és állatvilágát, a tiszta vizet és levegőt. A magyar átlag 3,7, a világátlag 2,2 hektár/fő.

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának 18 tagszervezete országszerte irodáiban és utcai rendezvényein a Norvég Civil Társadalmi Alap támogatás révén kidolgozott új ökolábnyom-olvasó módszerrel év eleje óta méri a lakosság környezettudatosságát. A KÖVET Egyesület segítségével a torontoi Eric Krause módszerét átdolgozta és a hazai fogyasztási, életviteli stílusra adaptálta. Bár a kérdés-válaszsor a tapasztalatok alapján a következő években átdolgozásra, pontosításra kerül, a mostani eredmények is beszédesek, illetve összevethetők lesznek a későbbi adatokkal – magyarázta F. Nagy Zsuzsanna, a KÖTHÁLÓ elnöke.
miskolci okítás

Tulajdonképpen szemünk előtt zajlik le a változás, amit remélhetőleg elindítunk az emberekben. Szeretnénk, ha mind többen figyelnének szokásaikra, tudatosan változtatnának a kisebb energiafogyasztás és vízpazarlás, valamint a kisebb környezetszennyezés érdekében. A legtöbben a teszt kitöltése során szembesülnek azzal, hogy mekkora súlya van a távolról szállított készételek fogyasztásának, a nagy alapterületű ház fenntartásának, a komposztálás helyett az avar elégetésének és műtrágyázásnak. Még nem fogtuk fel, vagy talán hinni sem akarjuk, hogy az ivóvízkincsünk komoly veszélyben van, s a korlátozások bevezetését csak úgy kerülhetjük el vagy késleltethetjük, ha nem szennyezzük az élővizeket és a talajt, illetve “felesleges”, értelmetlen céllal nem csapoljuk meg készleteinket. Betonozott, aszfaltozott felületekkel segítjük a csapadék lefolyását, miközben a talaj nem tudja beszívni az intenzív esőzés miatt kialakult belvizeket.
Az érdeklődők itt, az ökolábnyom-számítás során eszmélnek rá, hogy milyen jelentősége van a zöld felületeknek, a kertnek, erdőnek, záportározónak és miért kell az esővizet megfogni. Nem szabad elfelejteni, hogy gyermekeink, unokáink életminősége nagyban függ a jelenlegi életvitelünktől.

A kampány részeredményei: az interneten szeptember 9-ig kitöltött 1707 ökolábnyomteszt átlagos eredménye 2,9 hektár. A válaszadók 45 %-ára 20 négyzetméter vagy annál kisebb lakóterület jut a háztartásban, 52 %-a földgázzal fűt. A jelentős többség (92%) víztakarékos WC-tartályt és/vagy keverőcsapos megoldást használ a mosdóban, esetleg a felfogott esővizet is hasznosítja vagy saját vízóra révén nyomon követi fogyasztását.

grafikon energiatakarékos
 

Elenyésző azok száma, akik elismerték, hogy nem figyelnek oda vízfogyasztásukra. A számolók 52 %-a téglaépületben lakik, 29 %-a panelban, s csupán harminchatan jelölték be a gerenda/fa, s hetvennégyen a vályog/föld építőanyagot. Az étkezési szokások terén a vegetáriánusok a válaszolók egyötöd részét adták. A készétel fogyasztás tekintetében nagy volt a szórás, a saját készítésű ételt fogyasztók és az ételfutárpártiak tábora csaknem azonos hányada volt a válaszolóknak. A legtöbben igyekeznek helyi, hazai terméket vásárolni (33%) vagy kizárólag ilyet keresnek (39%).

A kerékpáros és gyalogos közelkedők aránya 55 %, kis és közepes kategóriájú autóval 24 % utazik. Iskolába, munkába gyalog vagy biciklivel jár - akárcsak az autóval egyedül ingázók - a megkérdezettek harmada (32, illetve 33 %). Tömegközlekedést a válaszolók többsége használ, illetve használna, ha lenne lakóhelyén, s csupán 10 % mondta azt, hogy mindenképp az autót részesíti előnyben.

Nyaralási szokásainkat főként a belföldi autós utazás jellemzi (26 %), 28 % egyáltalán nem nyaralt, s a válaszolók 5 %-a repült másik kontinensre, mellyel jócskán megnövelte ökológiai lábnyomát.

kötháló élelmiszer grafikon
 

Az elmúlt évben több nagyobb beruházás jellemezte a háztartásokat. Örömteli, hogy sokan (37 %) odafigyelnek arra, hogy energiatakarékos berendezést vásároljanak, ismerik az energiacímkék jelzéseit.
A legkedvezőbb válaszok a hulladékkal kapcsolatban születtek: a válaszolók nagyobb hányada tudatosan kevesebb csomagolási hulladékot szeretne hazavinni, nagyobb kiszerelésben vásárol és nem fogad el eldobható műanyag zacskót (75 %). Lehetőségeihez képest mindig vagy sokszor komposztál a megkérdezettek 78 %-a, 53 %-uk pedig határozottan állítja, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot és amit lehet, újrahasznál, így hetente háztartásonként legfeljebb 40 liter háztartási szemét termeléséhez járul hozzá.

kötháló szelektív grafikon
 

A személyesen kitöltött kérdőívek sem adnak okot az aggodalomra, bár elképzelhető, hogy eleve azok keresték fel a laptop mögött ülő tanácsadókat, akik már tudatosan tesznek valamit a környezet védelméért: az Európai Regionális Fejlesztési Alap jóvoltából február 20-tól szeptember 5-ig megtartott eddigi 63 rendezvényen mintegy 175 ezren vettek részt, a tanácsadók 3025 látogatóval beszélgettek, akik közül több mint ezerötszázan töltötték ki az ökolábnyom tesztet. Az átlagos 2,6 hektáros eredmény összességében biztató, mert a magyar 3,7-es átlagtól messze elmarad.

A Norvég Civil Társadalmi Alap támogatásával tavaly november 1-től augusztus 30-ig megvalósult 74 standolás alkalmával mintegy 145 ezer résztvevő és 4400, közvetlenül a sátorban kérdezősködő fordult meg. A közel 1600 ökoláb teszt átlagos eredménye 2,7 hektár.

Összességében az internetes és a személyes kitöltés eredménye is jobb volt a magyar átlagnál (3,7 hektár). A kedvezőbb eredményt valószínűleg a zöld sátrat és a KÖTHÁLÓ honlapját felkeresők megalapozott környezettudatossága adta, azonban nem lehetünk elégedettek, hiszen ezzel az eredménnyel is jóval többet fogyasztunk, mint amennyi a hazai erőforrások használatával rendelkezésünkre állna.

Töltse ki Ön is a KÖTHÁLÓ-KÖVET ökolábnyom tesztjét , vagy keresse tanácsadóinkat az utcai rendezvényeken. Eseményeinkről a honlapon talál bővebb információt.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.