Kezdőoldal Hírek Friss hírek Nyárvégi Mulatságok Iszkaszentgyörgyön a környezetvédelem jegyében
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Nyárvégi Mulatságok Iszkaszentgyörgyön a környezetvédelem jegyében
2009. szeptember 17. csütörtök, 07:20
Szeptember 5-én a kora reggeli óráktól tevékenykedtek a résztevők az Iszkaszentgyörgyi Kastély udvarának hatalmas fái alatt. Az időjárás hűen igazodott a „nyárvégi” jelzőhöz, ugyanis az előző napi forróság után az eső és szél köszöntött be. Azonban ez is jóra fordult, mikorra a kiállítási installáció és a tanácsadó személyzet is készen állt a látogatók fogadására. A rendezvény számos programmal várta a helyieket és környéken élőket. A kínálatba a pörköltfőzéstől a tűzoltó bemutatóig sok minden belefért. Ami számunkra felettébb örvendetes volt, hogy több környezetvédelmi témájú eseményre is várták a vendégeket. Ilyen volt a Kastélypark tanösvény, illetve a helyi kerékpárút átadása, melyeket élénk médiaérdeklődés kísért.
A környezeti tanácsadó standon is sokan megfordultak, minteg100 fő látogató keresett meg bennünket kérdéseivel, fordult hozzánk tanácsért. Az ökolábnyom-számítás, energiahatékonysági tanácsadás, ásott és fúrt kutak ammónia, nitrát, nitrit, szulfát, pH mérése a környékbeli települések érdeklődését is felkeltette. A vizsgált 18 vízminta mintegy háromnegyed része volt kifogásolható, főleg nitrát-, nitritszint tekintetében. Két esetben a nitritszint tízszerese volt az egészségügyi határértéknek. Ezeknél az eredményeknél a tulajdonosok közeli működő, vagy már felszámolt állattartó telepekről tettek említést.
Aki már az egyik szolgáltatásra benevezett, jószívvel végigjárta a többit is. Fogytak a kiadványok, születtek válaszok a kérdésekre, melyek szép számban voltak különböző témákból.
A gyerekek körében a megújuló energiás napelemes demó eszközök arattak nagy sikert, de felnőttek fantáziáját is megmozgatta, hogy mire képes a nap ereje. Volt, aki kerékpár utánfutóval hozta kilométerekről csemetéjét, bemutatva ezzel a korlátlan közlekedési lehetőségeket.
Az ökolábnyom-számítás a magyarországi átlagnak megfelelő eredményt hozott (átlagosan 3-4 ha), ami egy ilyen környezettudatos nap illetve település tekintetében akár jobb paramétereket is mutathatott volna.
Talán ez a rendezvény is egy lépés lesz ezen az úton…
 
Gárdonyi László,
környezeti tanácsadó
 
A Gaja Környezetvédő Egyesület vidéki tanácsadása a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) a “lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektjének része.
 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.