Kezdőoldal Hírek Friss hírek Megújulnak a KÖTHÁLÓ szórólapjai
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Megújulnak a KÖTHÁLÓ szórólapjai
2009. augusztus 06. csütörtök, 09:34
Akiben a környezeti tudatosság csíráját már elhintették, vagy maga megvilágosodott, az már csak fejlődni tud. A fejlődésre szükség is van, meg kell tanulnunk alkalmazkodni a változó feltétekhez, visszavenni fogyasztásunkból, odafigyelni arra, hogy ne vegyünk és ne termeljünk szemetet, szennyet. Ebben segít a KÖTHÁLÓ.
A média a klímaváltozás okait feszegetve felnyitotta a laikusok szemét is, ennek éppen itt volt az ideje. A civil környezetvédők a hetvenes évek óta figyelmeztetnek a bajra, de elnyomta hangjukat az ipari lobbi. Az akkor pellengérre állított, a környezetet veszélyeztető anyagok, tevékenységek ma is szennyeznek, legfeljebb más gyártási technológia, más vegyület útján. Mégha egy-egy kémiai anyagról ki is derül, hogy mekkora kockázattal jár a felhasználása, a soron következő helyettesítő vegyületről csak évek, évtizedek múlva igazolják majd a kísérletek, hogy kell-e tőle tartanunk. Növényvédőszerek, műtrágyák, ipari kemikáliák a jövőben is lesznek, de hogy ezekből mennyit használunk fel mi magunk vagy az ipar, mezőgazdaság, az rajtunk múlik. Gondoljunk arra, hogy ha már a fogyasztói (manipulált) társadalomból kimenekülni nem lehet, mert az egész világ erre épült, akkor legalább mi diktáljuk a feltételeket. A kereslet szerint az ipar átrendezheti a termékek, a csomagolás, a felhasznált anyagok sorát. Változtassunk mi, és ne a reklámok! Legyünk tudatosak a bevásárlás, étkezés, háztartásvezetés, egyszóval mindennapi életünk során! Számtalan módon kényszeríthetjük az ipart a változtatásra, önmérsékletre – magyarázza Bohus Anita, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) programvezetője.

A hálózat tagjaként 16, partnereként 2 zöld civil szervezet ad tanácsot az életmódváltáshoz, a környezeti problémák megoldásához. Az irodák (LINK: http://kothalo.hu/tabla.htm) egész évben, nyitvatartási időben személyesen is fogadják a kérdezőket, de drótpostán vagy telefonon is kereshetik a környezeti tanácsadókat. A KÖTHÁLÓ egy KEOP pályázata révén eddigi 18 részes leporelló sorozatát megújítja, frissíti és további kettővel kiegészíti. A gyakorlati dolgokról, mint a kerékpározástól a vegyszermentes háztartáson át a komposztálásról vagy éppen a környezetbarát barkácsolásról, denevérmentésről is született új szórólap, illetve a komolyabb szakmai, jogi segítséget adó füzetet is újra nyomjuk, így aki kézbeveszi, az aktuális információkat kaphat az ökocímkékről vagy a helyi védettségről. A filozofikus, elgondolkodtató témák kedvelői olvashatnak a fenntartható fejlődésről, vagy a”fogyasztás templomairól”, a bevásárlóközpontokról. A leporellók nyomtatható változatban hamarosan letölthetők a KÖTHÁLÓ honlapjáról vagy ingyenesen beszerezhetők az irodákban, illetve vidéki, tematikus kampánynapok során.

A szórólapokat a KÖTHÁLÓ “ a lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében" című, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló projektje keretében írta és nyomtatta újra. Szintén a pályázat révén 60 alkalommal utcai helyszíneken, nagyobb fesztiválokon vagy kisebb, saját rendezésű kampány alkalmával a tagszervezetekkel az irodán kívül is találkozhatnak, ahol ingyenes környezeti tanácsadással, ökolábnyom-számítással és környezetbarát termékbemutatóval vár minden érdeklődőt a KÖTHÁLÓ.

A legközelebbi utcai események:
Augusztus 9. 16-20 óra Fonyódliget, Állomás tér (Nők a Balatonért Egyesület)
Augusztus 14. 17-22 óra Fonyód, Fonyódi kikötő (Nők a Balatonért Egyesület)
Augusztus 22. 10-16 óra Hajdúböszörmény, Középkerti Általános Iskola (Zöld Kör)

 


 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.