Kezdőoldal Hírek Friss hírek Utcazene Fesztivál
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Utcazene Fesztivál
2009. július 20. hétfő, 13:58
Július 15-én, nyüzsgő délelőttöt követően vette kezdetét az Utcazene Fesztivál Veszprémben, melynek keretein belül kapott helyet többek között a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának tagszervezete, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület környezeti tanácsadó sátra is a szokásos Kossuth utcai állomáson. Sürgő-forgó emberek sokasága jelezte, nem mindennapi programsorozatra lehet számítani az elkövetkező napokban Veszprém belvárosában. Ilyenkor megbolydul az egész város, zenétől lelkes, mulatságra éhes fesztiválozók tömege lepi el az utcákat, tereket, udvarokat.

A nagy hőség ellenére a délutáni órákban is voltak látogatói a KÖTHÁLÓ-s standnak, akik a hűs árnyat adó sátor oltalma alatt ökolábnyom-számításra adták fejüket. Az ökológiai lábnyom számítás egy átlagpolgár feltételezhető fogyasztási szokásainak átszámolási metodikájával készül (lakás, étkezés, közlekedés, beszerzés-vásárlás, hulladék), melynek végeredménye tulajdonképpen azt tükrözi, mekkora területet használunk egymagunk életmódunkkal a Föld egészéből.

Az eredmény bíztató!

A magyarországi 3,7 ha/fő-s átlagtól szerencsére jócskán lemaradva, inkább a 2,2 ha/fő-s világátlaghoz közelít, a veszprémi rendezvényen mért lábnyomok átlagos mértéke 2,6 ha/fő. A nagyon jó eredmény nem csak a veszprémiek érdeme, hiszen nagyszabású esemény lévén, az ország különböző pontjairól érkezők adatait rögzítették a Csalánosok.

Az ökolábnyom-számítás mellett előtérbe kerültek az embereket aktuálisan foglalkoztató környezetvédelmi kérdések is, melyeknek kézzelfogható hasznuk van, és hozzájárulnak a környezetbarátabb, tudatosabb életvitelhez. Így például szóba kerültek a napkollektorok, mint megújuló energiaforrások, valamint a víztakarékosságért felelős perlátorok (vízsugár szabályzók) is. Az egyesület munkatársai örömmel válaszoltak a fenti kérdésekre, hiszen ősszel indítják útjára - magánszemélyek érdeklődésére számítva - napkollektor szerelő tanfolyamukat. Víztakarékosság kérdésében pedig arra bíztatják a lakosságot, hogy csak annyi vizet használjanak, amennyit feltétlenül szükséges, és szereljenek fel például vízsugár szabályzókat a csapokra.

A tanácsadói nap a KÖTHÁLÓ Norvég Civil Támogatási Alap pályázata jóvoltából valósulhatott meg. A civil alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják.

További információ:

Ring Júlia,
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ,
88/578-390, 30/72-46-766

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.