Kezdőoldal Hírek Friss hírek Bivalyfesztiválon jártak tanácsadóink
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Bivalyfesztiválon jártak tanácsadóink
2009. július 09. csütörtök, 04:57
A hétvégén Kápolnapusztán a kellemes, és szinte családias hangulatú Bivalyfesztiválon több mint hatszáz látogató fordult meg, sokakat sikerült megszólítanunk az ökológiai lábnyomszámítással, kiadványainkkal, vagy a környezetbarát termékek bemutatásával.

Amig a gyerekek önfeledten játszottak a hagyományőrző népi játékokkal, diót törtek, célba lőttek nyíllal, hintáztak és ismerkedtek a jurtával, addig a szülők kitöltötték az ökolábnyom totót. Jó volt hallani, amikor korosztálytól függetlenül arról beszéltek, hogy tudatosabb vásárlással, étkezéssel, közlekedéssel, szelektív hulladékgyűjtéssel milyen egyszerűen hozzá lehet járulni a fenntartható környezettudatos életmódhoz. Felvetődött, hogy a minél kisebb lábnyom vajon együtt jár-e szegénységgel.

A hulladékcsökkentéshez sokan tudtuk nélkül is hozzájárultak, az érdeklődők többsége otthon komposztál. Többen kérdezték, hogy hol adhatják le az elhasznált étolajat. Egy biogazda házaspár pedig az esővíz hasznosítása kapcsán azon tanakodott, hogy érdemes-e nagymennyiségű betont igénylő esővíztároló ciszternát építeni, mint hagyni elfolyni.

A környezetbarát termékpolcunk előtt kisebb disputa alakult ki. Akik már használják a bemutatásra került termékek közül valamelyiket, megosztották tapasztalatukat másokkal. Az olajderítő és a mikrohullám teszter iránt volt a legnagyobb érdeklődés, de a mosószóda és a szódabikarbóna használatával kapcsolatos információkat is szívesen hallgatták. E termékek beszerzési lehetőségeiről tudakozódtak a legtöbben.

Mi is elcsábultunk a tanácsadás mellől egy rövid időre. Örömmel fedeztük fel a biotermékek standját, a kecsketejből készült túrót és a különleges ízesítésű sajtokat.

Az ország különböző részéről ide érkezett látogatóknak, valamint a környék lakóinak átlagosan 2,8 ha volt az ökológiai lábnyoma, ami jóval a magyar átlag alatt van. Felmérésünk szerint a tudatos energiafelhasználással, a közlekedéssel és a hulladékhasznosítással csökkenthetjük azt a földterületet, ami egy lakos eltartásához szükséges.

Piliszky Zsuzsanna környezeti tanácsadó
Nők a Balatonért Egyesület

A Nők a Balatonért Egyesület programját a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) „A lakossági tanácsadás fejlesztése a fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok hatékonyságának növelése érdekében“ című, Európai Regionális Fejlesztési Alap KEOP-6.1.0 pályázata támogatta.

 


 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.