Kezdőoldal Hírek Friss hírek Óvjuk a Tiszavirágot!
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Óvjuk a Tiszavirágot!
2009. június 17. szerda, 17:40
A Tisza rendkívüli különlegessége a nyár elején alig két hétig tartó tiszavirágzás, mely a folyó jellegzetes, védett kérésze, a Tiszavirág (Polingenia longicauda) nevéhez fűződik. A Nimfea Egyesület tanácsadó irodája szerint a fajt a gyűjtés és a közvetett károsítás, vízszennyezés veszélyeztetheti, ezért a faj védelme kiemelt figyelmet érdemel. A kérészek családjába tartozó rovar alig 8-10 cm hosszú, rövid felszíni élete során alig két-három hétig látható a Tisza folyón. Rajzási ideje alatt a kérészek főként a kora esti órákban járják násztáncukat. Elsőként a hímek kezdik meg a rajzást, a vízfelszínt elérve levedlik lárvabőrüket, majd kis idő múlva a partra repülve ismételten vedlenek, így alakulva át már ivarérett egyeddé, amelyek ezután a víz fölött repülve keresik a nőstényeket. A nőstények vízfelszínt elérve vedlik le lárvabőrüket, a hímekkel ellentétben még egyszer nem vedlenek. A hímek folyamatosan keresik a nőstényeket, gyakran egy-egy nőstény köré több tucat hím is odagyűlik, jellegzetes csoportokat alkotva. A nőstények ezután a vízre teszik petéiket, amelyek lesüllyednek a folyó fenekére, ahonnan a kikelő lárvák a parti homokba fúrják magukat. A lárvák az agyagos partoldalban fejlődnek 3 évig.

Tanácsadó irodánkhoz több kérdés és bejelentés érkezett a tiszavirággal kapcsolatosan. Védelmének megoldása a kritikus időszakban alapvető fontosságú. A Tisza szakaszán a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Tiszai Vízirendészettel közösen ellenőriznek és végeznek szemléletformálást.

Védett státusza miatt a tiszavirág nem gyűjthető, így a legnagyobb problémát nem a látványt élvező turisták, hanem a gyűjtést folytató horgászok okozzák. A tiszavirág elhullott egyedeit sem szabad gyűjteni, élőhelyét veszélyeztetni. Különösen nagy problémát jelent, ha az agyagos partoldalakban található kérésztelepeket a horgászok kiássák és a kérészek lárváit horgászcsaliként használják. Tevékenységük révén a telep jelentős részét vagy akár egészét elpusztíthatják. További problémát jelent a vízszennyezés, hiszen a tiszavirág a vízminőségre romlására igen érzékeny.

A tiszavirágzás esti órákban 17-21 óra között élvezhető. A folyó természetvédelmi oltalom alatt álló szakaszai a kijelölt utakon turisztikai céllal látogathatóak.

A több ezres példányszámú esti tiszavirágzás a Tisza olyan látványossága, melynek megőrzése mindenki feladata, védelmét biztosítani szükséges.

Információ helyszínekről, státuszról, védelméről, engedélyek:

  • Nimfea Természetvédelmi Egyesület tanácsadó irodája, munkaidőben (56/361-505, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. . Hétfő-péntek: 8:30 – 16:30, ebédidő: 12-13 között)

A tanácsadó irodát a KÖTHÁLÓ EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatja, az alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.