Kezdőoldal Hírek Friss hírek KÖTHÁLÓ a napenergia népszerűsítéséért
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

KÖTHÁLÓ a napenergia népszerűsítéséért
2009. május 23. szombat, 03:50
Az Európában immár hagyománnyá vált Solar Days kampányhoz a kontinensen idén közel 4500 civil szervezet több mint 7400 tematikus rendezvénnyel csatlakozott, ebből hat helyszínen a hazai zöldek ismertették a szoláris energiahasználat lehetőségeit. A KÖTHÁLÓ hat szervezete révén az üzenet több ezer emberhez ért el.  
Az Európai Napenergia Hasznosító Ipari Szövetség (ESTIF, European Solar Thermal Industry Federation), lobbyievékenységgel, termékek ipari minősítésével és szabványok írásával foglalkozik. Programjának főbb célja a megújuló energiával való fűtés-hűtés irányelv népszerűsítése és a jogszabályi környezet szigorítása a napenergia mind szélesebb körű kihasználását segítve. A szervezet energiastatisztikákat készít a napsugárzásról és azon munkálkodik, hogy a terjedés technikai és kereskedelmi akadályait elhárítsa, illetve szeretné elérni, hogy a napenergia hasznosítás komoly piaci részesedést szerezzen a fűtési iparágon belül. Az uniós „naphő-irányelv” teljes kihasználása érdekében, különféle intézkedések bevezetéséért kardoskodik. Felvilágosító kampánya a Solar Days (Tag der Sonnen) 2002-ben indult Ausztriából, mely a napenergia hasznosítást és az elektromos energia környezettudatos hasznosítását mutatja be. Az első nagyszabású, egész kontinensre kiterjedő Solar Days-t 2008. májusában Európa 13 országában 4000 különféle eseménnyel ünnepelték. Idén május második hetében hat hazai civil szervezet csatlakozott a tudatformáló kampányhoz.

Az előzetes statisztikák szerint az egy hét alatt Európa 7400 pontján több mint 500 ezer látogató ismerheti meg a napcellák, -kollektorok alkalmazási módjait, az adott országban elérhető gyártók termékeit és kedvezményes lehetőségeit. A kampányhoz évről évre több civil szervezet csatlakozik, tavalyhoz képest 75 új belépővel gazdagodott a tudatformálók köre.

 

Nyíregyházán az E-misszió Egyesület május 14-én tartotta tematikus napját, ahol három kiállító, többek között a Bosch-Junkers és a Solar-Geo Pont napkollektoraival, fotovoltaikus celláival, illetve az Energia és Környezet Alapítvány révén a szalmabála építészettel ismerkedhettek meg a látogatók. A rendezvényen számolt ökolábnyomok alapján megállapítható, hogy az érdeklődök már bizonyos mértékben környezettudatosan élnek, amit tovább szeretnének erősíteni. A magyar 3,7 hektáros átlaghoz képest a tesztbe bevontak átlagos lábnyoma csupán 2,2 ha volt. Nem sokkal mutatott rosszabbat a hajdúdorogiak felmérése, ahol a megkérdezetteknek átlagosan 2,4 hektáros ökolábuk volt.

 

 

 

A hajdúsági rendezvényre 15-én került sor a Zöld Kör rendezésében, ahol a KÖTHÁLÓ környezetbarát termékbemutató polcán nagy érdeklődésnek örvendett a dinamós zseblámpa és a LED-es fejlámpa, illetve a műszaki termékek (fogyasztásmérő, mikrohullám teszter).

 

 

 

A Csalán Egyesület május 16-án, Várpalotán a Thury várban ökomatával és a környezetbarát termékbemutatóval, háztartászöldítési praktikákkal és a megújuló energiaforrásokról szóló kiadványokkal vonzotta az érdeklődőket, itt az átlagos ökolábnyom 2,5 hektár volt.

 

 

 

 

 

Május 15-én az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány Miskolcon standolt. A rendezők szerint az érdeklődők technikailag nagyon tájékozottak voltak, ismerték a műszaki paramétereket, így a beszélgetések már részletekbe menő felhasználási és beszerzési tanácsokká, a kiépítési lehetőségek megvitatásává váltak. A környezettudatosságot itt is jelzi a magyar átlagnál messze jobb 2,4 hektáros eredmény.

 

 

 

A Nimfea Egyesület Túrkevén 16-án és 17-én tartotta Solar Napját. Holnap, azaz 23-án és 24-én Szegeden, a belvárosi hídnál, a Hídi Vásáron fejeződött be a magyar kampány.

A napenergia hasznosításáról az ESTIF a napokban szervez konferenciát Münchenben.

A programok egy része a Norvég Civil Társadalmi Alap támogatásával valósult meg. Az alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják.

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.