Kezdőoldal Hírek Friss hírek Tanulságos az állatkerti lábnyomolvasás
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Tanulságos az állatkerti lábnyomolvasás
2009. április 24. péntek, 08:14
A Fővárosi Állat- és Növénykertben szerdán több ezren ünnepelték a Föld Napját. A Levegő Munkacsoport és a KÖTHÁLÓ közös standján a környezetkímélőbb életvitel több alternatíváját ismerhették meg az érdeklődők. A pedagógusnapoknak köszönhetően sok volt az óvodás, kisiskolás csoport. A legfiatalabb korosztály jól tükrözte az otthon szokásait, a szülők esetleges luxusfogyasztását. Nem szükséges elrettentő szörnyűségeket, katasztrófafilmekbe illő utópiákat vázolni a gyerekeknek, a tét komolyságát a környezetvédő civilek tudatformáló kampányai is megfelelően tudják szemléltetni. A saját felelősség felismerése után egyre több iskola válik “öko” intézménnyé, s az erdei iskolák vagy ökotáborok adta lehetőséggel is mind több pedagógus él. A legfiatalabb korosztály elérése hatékony eszköz lehet a szülők pazarló fogyasztásának visszaszorításában, mert az óvodai, kisiskolai versenyek, foglalkozások, sőt még a házi feladatok elkészítésben is részt vesz a család, s miközben a szülő tanít, tanul is. Ha még nem kellően környezettudatos a család, a gyerekközösségben erősített zöld eszmék előbb-utóbb akkor is célba érnek – magyarázza a környezeti tudatformálás jelentőségét F. Nagy Zsuzsanna, a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózatának (KÖTHÁLÓ) vezetője.

A köztudatba már-már beivódott jelesebb zöld napok kitűnő lehetőséget adnak arra, hogy közösségben játékosan tanuljanak a gyerekek. Számos gyerekfoglalkozás segít abban, hogy megismerjék a globális környezeti problémákat és a rajtunk álló megoldást. A KÖTHÁLÓ/LMCS standon a gyerekek lakossági panaszos és közlekedési totóval, ügyességi játékokkal versenghetnek, madárodúkba költöztethetik az odaillő énekesmadarakat, újrahasznált üvegekbe tölthetnek magot, gyógynövény és levendula párnát varrhatnak vagy csodadobozban tapinthatnak érdekes tárgyakat. A felnőttek kiszámolhatják ökológiai lábnyomukat, valamint olyan praktikus energiatakarékos és környezetbarát termékeket próbálhatnak ki, nézhetnek meg, mint a napelemes laptoptöltő vagy a lebomló, élővízre veszélytelen háztartási- és tisztálkodási szerek.

Az állatkertben öt nap alatt megkérdezett iskolások többsége ismerte a komposztálást és hogy milyen zöld hulladékot lehet beletenni, illetve azt is tudta, mit kell tenni a lakásba repült denevérrel. A gyerekek többsége nem figyeli, hogy idénygyümölcsöt, zöldséget eszik-e, az élelmiszerimport negatív hatásaival, kapcsolatával a szermaradványokkal és a közúti légszennyezéssel csak kevesen voltak tisztában.

A 3,7 hektáros átlagos magyar ökológiai lábnyom messze elmarad a 2,2 hektáros világátlagtól, de biztató, hogy a felnőtt látogatók a magyar átlagnál sokkal jobban szerepeltek. Az elmúlt öt nap legjobb lábnyoma 2,1, a legrosszabb 3,9 hektár volt. A kérdőívet kitöltők nagyobb része hallott már a mesterséges mutatószámról, ám pontos tartalmát nem ismerték. A megkérdezettek mindegyike hallott a GMO-król, többségük aggasztónak találja terjeszkedését és fél az egészségügyi, ökológiai hatásaitól. Az agroüzemanyagok megítélése terén már vegyes volt az összkép.

A Levegő Munkacsoport állatkerti standolását a KÖTHÁLÓ sikeres Norvég Civil Társadami Alap pályázata finanszírozza. A civil alapot az Ökotárs Alapítvány és partnerei koordinálják. Keresse Ön is a KÖTHÁLÓ sátrát a perzsa leopárdnál szombaton és vasárnap!

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.