Kezdőoldal Hírek Friss hírek Halpusztulás a szolnoki cukorgyár mellett
angol nmet orosz romn spanyol

Ajánljuk

Halpusztulás a szolnoki cukorgyár mellett
2009. április 15. szerda, 16:26
A szolnoki Aktív Rádió munkatársa február elején azzal keresett meg minket, hogy főiskolás hallgatók a cukorgyár melletti Kakas-tó felszínén nagy mennyiségben elpusztult halat, illetve feketére színeződött vizet találtak. A rádió kérte, hogy nyomozzuk ki a szennyezés hátterét és a fejleményekről értesítsük őket. Első próbálkozásukra nem sikerült elérni a Közép-Tisza vidéki Környezetvédelmi Felügyelőséget, de egy természetvédő szakértőnk hamar megtudta, hogy valóban környezetkárosítás történt, szennyvizet engedtek a cukorgyár régi ülepítőjébe. A rendőrség már az előző héten felhívta a felügyelőség figyelmét a halpusztulásra, a zöldhatóság tehát tudott a szennyezésről.

Miután elértük a felügyelőségnél az illetékes előadót, még aznap megvizsgálták a tavat. A helyszíni bejárás során a víz már nem volt elszíneződve, de a vízszint a nyári szintnél mintegy fél méterrel lentebb volt. A tél folyamán a tó teljesen be volt fagyva, ezért a halak nem jutottak kellő mennyiségű oxigénhez. Emellett a tó üledékének magas a metántartalma, ami áramlás, illetve átlevegőzöttség nélkül bent reked a tóban, ez nagy mértékben hozzájárul a halpusztuláshoz. Meleg időben a magas metántartalmú üledékből a mocsárgáz eltávozik, ekkor szintén tapasztalható egy pusztulási hullám.

Az illetékes környezetvédelmi hatóság KÖTI-VIZIG megállapította, hogy a víz nincs elszíneződve, környezetkárosítás nem történt, mivel csupán a levegőzetlen víz miatt történt a halpusztulás.

A KÖTHÁLÓ a "Környezeti problémák információhoz jutást és tudatosságot szolgáló tanácsadói tevékenység fejlesztése a környezeti problémák megelőzése érdekében" című, másfél évig futó projektje segítségével, Norvég Civil Alap támogatással a tagszervezetek immár nem csak az irodában, de több alkalommal utcai rendezvényeken is szolgálnak ingyenes környezeti tanácsadással, ökolábnyom-számítással és környezetbarát termékbemutatóval.

További információ:
Bírinyi Gabriella, Tisza Klub
56/424-695
80/200-038 56/375-497
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
http://www.tiszaklub.hu/
5000 Szolnok, Szapáry u. 19. (5001 Pf. 148.)

 

 

 


© 2024 Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata
Joomla! is Free Software released under the GNU General Public License.